The other side

Mijn naam is Hannah, 24 jaar oud en vriendin van Wouter. Ondertussen een maand geleden hebben we het verdict gekregen: kanker, met een kleine k. Een prognose van 94% geeft veel moed om er tegenaan te gaan. Dit overleven we.

Ik ben co-patiënt, of ik het nu wil of niet. Vanaf dag 1 is dit een verhaal waar we met 2 zijn doorgegaan. Die dag herinner ik me nog alsof het gisteren was. Het gaat niet over je eigen lichaam, maar mentaal is het op zijn minst even zwaar. Je heb ‘zijn’ lichaam niet onder controle, de medici nemen de touwtjes in handen. Alle situaties die we die week voorgeschoteld kregen leken absurde soap-scenario’s. Het zijn scenario’s waar je als twintiger niet bij stil zou moeten staan, alhoewel ik er van overtuigd ben dat je nooit oud genoeg bent om hiermee om te gaan.

Hij is ‘ziek’ zeiden ze, maar dat is hij niet. Die gedachten bleven door mijn hoofd gaan terwijl ik naar buiten staarde. De andere vleugel van het ziekenhuis was nog niet gerenoveerd, dat was duidelijk, stukjes verf bladerden van het gebouw en door de ramen zag je het verouderde behang aan de muren. De kamer waar de verpleegsters ons binnen hadden gelaten net ná het slechte nieuws was een tweepersoonskamer met 3 grote ramen die uitkeken op de andere vleugel. Mijn blik gleed naar de parking terwijl Wouter zich klaar maakte voor de beenmergpunctie. Wat gebeurde er?! Hij heeft een vlekje op zijn rug, maar voor de rest is er niets te bespeuren. Het zag er uit als een muggenbeet waar hij een allergische reactie op heeft, zoiets. Ok, het bleef iets langer zitten en jeukte af en toe. Maar kanker? Neen. Dat niet. Toch?! Ik draaide me om en daar lag hij, in een ziekenhuisbed, klaar om weggevoerd te worden. ‘We moeten het onze ouders vertellen’ zei hij. Het werd stil. Iets meer dan 24u daarvoor was ik super gelukkig, maar toen was ik doodsbang.

Je belandt in een wereld van ziekenhuizen, wachtkamers en onderzoeken. Emotioneel ben je bang, onzeker en wacht af tot ‘dé resultaten’ er zijn. Je toekomstplannen worden allemaal ‘on hold’ gezet en alle aandacht gaat naar hopen, hopen dat het niet erg zal zijn. Het is pijnlijk om naast je geliefde te staan, zonder te kunnen helpen. Het enige wat je kan doen is ‘er zijn’. Er zijn wanneer het nodig is. En er niet zijn wanneer het nodig is. Het waren op dat moment dingen waar ik geen antwoord op kon geven, ik was niet voorbereid. Hoe kan je hierop voorbereid zijn? Niemand leert je om om te gaan met zo’n dingen.

Ondertussen zijn we een maand verder en hebben het woord chemo en kanker een structuur gekregen, ook het babbelen gaat beter dan voordien. Het zal een half jaar zijn waar ons leven even ‘on hold’ zal staan. Laat het een wake-up call zijn om van de periode dat we hier samen rondlopen te genieten, dat zullen we zeker doen, en dat nóg meer als dit voorbij is.

Liefs,
Hannah

3 gedachtes over “The other side

 1. Karl Verhulst says:

  Dag Hannah,
  ik ken je niet zo goed maar begrijp uw tekst wel heel goed.
  Het is inderdaad zo dat als er iets met je geliefde gebeurd het even zwaar voor je is ! Soms kan je dit raar vinden, maar Wouter is machteloos in de situatie maar jij bent dit nog eens extra. Jij hebt nog minder controle over de situatie. Je denkt misschien niet zoveel te kunnen doen, maar ik ben er zeker van dat je heel veel doet voor Wouter. Er zijn voor hem is zijn houvast !
  Ik wens je dan ook heel veel kracht toe !
  Karl

 2. Gaetan Lafaut says:

  Hey Wouter,
  Hey Hannah,

  Wij wensen je enorm veel sterkte toe in de moeilijk periode waar jullie nu voor staan.
  Hou de moed erin!

  Gaetan, Ingeborg & Alexander.

 3. Sam Corveleyn says:

  Hallo Hannah

  Weet zeker dat Wouter het ongelofelijk apprecieert dat hij kan rekenen op een sterke jonge vrouw als jij ! Je prachtige glimlach en ongeloofelijke steun zullen Wouter zeker de kracht geven om hier samen door te komen. Het allerbeste en hou de moed erin, met een lach, een traan en op tijd en stond wat humor … De lente komt eraan en tegen de zomer is Wouter zeker hersteld, dan kunnen jullie nieuwe plannen maken en nog meer samen genieten van alles wat op jullie pad komt !
  Grts
  Sam

Reacties zijn gesloten.